От хиляди години насам медът се цени високо заради своите антисептични свойства. Днес

...
От хиляди години насам медът се цени високо заради своите антисептични свойства. Днес
Коментари Харесай

Маточното млечице на пчелите ускорява лекуването на рани

От хиляди години насам медът се цени високо поради своите антисептични свойства. Днес обаче откривателите откриха, че неговият по-малко прочут братовчед - маточното млечице (да не се бърка с елементарното пчелно млечице) - съдържа специфични молекули, които форсират зарастването на раните.

Маточното млечице е супер-храната, която пчелите-работнички секретират и с която хранят всички ларви, изключително пчелите-майки.

Докато се развиват, пчелите-майки на процедура плуват в басейнче от маточно млечице. Хората пък са открили по какъв начин да подтикват “производството ” на ларви на пчели-майки, от които след това да съберат маточното млечице.

Екип от учени от Словашката академия на науките са разкрили специфична молекула в млечицето, която оказва помощ на някои кожни кафези да се реорганизират и да се затворят към рана.

Молекулата е тип пептид, наименуван дефензин-1 и принадлежи към огромен клас от дребни антимикробни протеини, които се намират при растенията и животните, в това число при хората. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР